Ptice ugrožene od najveće solarne elektrane

Najveća solarna elektran na svetu, Ajvanpa Solar Elektrik Dženerejting Sistem (Ivanpah Solar Electric Generating System engl.) je otvorena pre nekoliko dana. U pitanju je koncentraciona solarna elektrana, gde se ogledalima fokusira sunčeva energija na tornjeve. Postavljeno je ukupno preko 350.000 ogledala, na površini od 13 kvadratna kilometara.

Ivanpah Solar Electric Generating System
slika [© Wikimedia Commons/Ivanpah Solar Power Facility]

Iako je u pitanju veliki projekat, koji je relativno skoro pušten u rad, naišlo se na određene probleme. Naime, ptice koje preleću u blizini elektrane, zbog jako velike toplote, često budu povređene ili čak bivaju spržene. Temperatura koju dostiže vazduh iznad elektrane ide i preko 500 C. Reflektujuća površina ogledala pticama može izgledati kao jezero, što i dovodi do učestalih povreda. 

Ivanpah Solar Electric Generating System
slika [© Wikimedia Commons/Sbharris]
Na žalost ekologa, projektanti su bili svesni ovih posledica i pre početka izgradnje. Stav Komisije za Energiju Kalifornije je da je cena od 11 ptica, koliko prosečno mesečno strada, mala u odnosu na broj od 140.000 domova koje snabdeva električnom energijom ova elektrana. Naveli su čak i primer da mačke predstavljaju veću opasnost po ptice od ove elektrane.

Toranj elektrane
slika [© Wikimedia Commons/Aioannides]
Generalno gledano, velike solarne elektrane imaju daleko manje štetan uticaj od klasičnih, recimo na ugalj. Nema aerozagađenja, gasova staklene bašte. Dok, u poređenju sa nuklearnim elektranama, ove elektrane sigurno vode u aspektu ekologije.

Solarna elektrana Ivanpah Solar
slika [© Wikimedia Commons/Craig Dietrich]
Sličan problem je postojao i sa vetrogeneratorima, pa su se našli kompromisi. Naime, u vreme seoba ptica, vetrogeneratori se gase. Takođe, u vreme aktivnosti slepih miševa, vetrogeneratori prestaju sa radom. Da li bi se ovakvo rešenje moglo naći i za solarne elektrane, vreme će pokazati. Prednosti su svakako tu, a sunčeva energija je neiscrpna.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa Wikimedia Commons.

Share this:

CONVERSATION