Vlatko je pitao šta znači "energetska efikasnost"?

Posetilac našeg sajta je pitao šta znači fraza "energetska efikasnost" koja se sve češće čuje u medijima. Odgovor je poprilično složen. 

slika [sxc.hu]

Naime, energetska efikasnost nije elementarna nauka, već multidisciplinarna. Predstavlja mešavinu više elementarnih naučnih disciplina - mašinstva, elektrotehnike, ekonomije i menadžmenta. Tehnička rešenja daje mašinstvo i elektrotehnika, dok proračun isplativosti investicije predstavlja oblast kojom se bavi ekonomija. Složićete se da nije samo suština uložiti novac u energetsku efikasnost, već je potrebno i proračunati da li se to ulaganje isplati i u kom periodu će se vratiti investicija. Deo vezan za menadžment se više odnosi na samu organizaciju posla ili rada na projektu.

Pod energetskom efikasnošću podrazumevamo povećanje stepena efikasnosti određenog procesa ili uređaja upotrebom modernih tehnologija ili redovnim održavanjem. Npr. energetska efikasnost gasnog kotla u domaćinstvu vremenom opada zbog taloženja kamenca na izmenjuvaču toplote. Rešenje je redovno, periodično čišćenje i održavanje kotla i sklopova unutar njega.

Energetska efikasnost se odnosi i na domaćinstva i na industriju. Pod energetskom efikasnošću u industriji podrazumevamo poboljšanje nekog procesa sa ciljem boljeg iskorišćenja energije. Npr. smanjenje broja koraka u proizvodnji, zamena zastarelih mašina novijim koje koriste manje energije itd.

Nije jednostavno dati jednu opštu definiciju, pošto je ovo naučna disciplina koja se stalno razvija i pod jakim je uticajem modernih tehnologija.

Nadam se da smo malo bolje pojasnili pojam "energetska efikasnost".

Srdačan pozdrav,
Nikola Pavić
MSc Energetskog menadžmenta

Share this:

CONVERSATION