Kina gradi eko-grad za 350.000 stanovnika

Danas nastavljamo sa saradnjom sa kolegama iz susednih zemalja. Ovaj tekst prenosimo sa kolegama iz Crne Gore, ekološkog portala reciklirajte.me.

Sa ubrzanom modernizacijom Kine postoji potreba za stvaranjem održivog modela grada. Tiandžin eko-grad je rezultat saradnje vlada Kine i Singapura da zajednički razviju socijalno harmoničan, ekološki i energetski efikasan grad u Kini. Projekat bi trebao da bude završen 2020. godine i očekuje se da će u ovom ekološkom gradu na površini od 30 kvadratnih kilometara živjeti 350.000 stanovnika. 
Budući eko-grad
slika [© reciklirajte.me]

Eko-grad će koristiti najnovije održive tehnologije, kao što su solarna energija, energija vetra, upotreba kišnice, prečišćavanje otpadnih voda, desalinizacija morske vode i mnoge druge. Eko-grad je lociran u području malih padavina i voda iz reka koje protiču kroz region neće biti dovoljna za njegove potrebe. Da bi prevazišli ovaj problem, planeri su odlučili da se okrenu netradicionalnim izvorima poput desalinizacije vode i reciklaže vode iz domaćinstava i industrije. U cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida, stanovnici će koristiti napredni sistem za šinski saobraćaj, a plan je da 90 odsto saobraćaja u gradu bude javni prevoz.

Takođe, naglasak će biti i na društvenoj harmoniji, tako da će ljudi sa različitim prihodima i iz različitih društvenih slojeva živeti izmešani. Dakle, neće biti podela, a posebno će se obratiti pažnja na starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Tiandžin eko-grad će biti podeljen u sedam delova: Lifescape, Eco-Valley, Solarscape, Urbanscape, Windscape, Earthscape i Eco-Corridors. Svaki od ovih sektora će imati specifične osobine i drugačiju ulogu u funkcionisanju grada. Solarscape će dobijati energiju od sunca i biće administrativni centar grada, Earthscape će biti u zelenilu, Lifescape će, pored parkova, imati i brda koja će biti protivteža visokim zgradama. Urbanscape će biti, kako mu i ime kaže, urbana rezidencijalna zona koja će biti dobro uređena i planira se povezivanje zgrada visećim mostovima. S druge strane, Earthscape će biti predgrađe i biće primenjena stepenasta arhitektura sa velikim zelenim površinama. Sto godina staro selo Qingtouzi će biti pretvoreno u Windscape koji će biti prostor za relaksaciju građana Eko-grada.

Tekst u saradnji sa sajtom reciklirajte.me. Slika preuzeta sa sajta reciklirajte.me.

Share this:

CONVERSATION